dinsdag 1 mei 2012

Driewerf hoera voor de Socialistische Heilstaat

Het is vandaag 1 mei. De dag na 30 april, waarop heel koninginBeatrixenprinsesMaximaminnend Nederland met een kleedje op straat snuisterijen aan de man probeerde te brengen. Anderen keken gezellig TV, en dronken na een overdosis Rhenen en Veenendaal een fles oranjebitter leeg. Voor leden van het Republikeins Genootschap moet het ook een heugelijke dag zijn geweest. Die kregen in HP de Tijd leuke tips aangereikt om er toch een gezellige dag van te maken.

Zo zijn er diverse republikeinen gesignaleerd in Kraggenburg. Lekker blootsvoets twee en een halve kilometer door de natuur sjokken. Een grote groep antimonarchisten  is gespot bij de hobbywinkel van Anja Bakker voor een 4 uur durende demonstratie breitechnieken. En een marginaal aantal oranjehaters had zich verzameld op Terschelling. Daar deden ze foto opdrachten die waren gericht op het vastleggen van lijnen, structuren en details. Vreugde alom!

Terug naar vandaag, 1 mei dus. De dag van de Arbeid. Een feestelijke dag, gekaapt door Hitler en Karl Marx, die ook wel in waren voor een socialistisch feestje. Op deze dag vieren socialisten, ja wat vieren ze eigenlijk. Invoering van de 8-urige werkdag wellicht. Dat is wel een feestje waard. Elke dag om 17.00 uur scherp de file in om nog net op tijd thuis te zijn om een willekeurig VARA programma mee te pakken. Of met de trein natuurlijk. Doet het helemaal goed in die kringen. Lekker milieuvriendelijk.

Het is vandaag de dag van viering van de strijd en waardigheid van de arbeidersklasse. Een hele mond vol. Bij de PvdA worden de rode vlaggen nog immer gehesen en vinden er  in de natie diverse feestelijke bijeenkomsten plaats.

Maar wie is nou die arbeider waar ze anno 2012 nog voor opkomen? Zijn dat alle mensen de elke dag, gezicht onder het juk van het kapitalisme met 15 bruine boterhammen onder de snelbinder naar de fabriek fietsen om twaalf uur lang te worden uitgebuit voor een hongerloontje? Zijn dat de mensen die van een schamel sociaal vangnet moeten rondkomen? Nee, die arbeiden tenslotte niet (meer). Zijn dat de mensen die met het roet in het gezicht en gevaar voor eigen leven de stoomtreinen aandrijven?

De arbeider bent U. En ik. De mannen en vrouwen die zich elke ochtend met frisse tegenzin naar kantoor of andere werkomgeving begeven. Die de kinderen moeten onderbrengen bij opa en oma of crèche omdat er genoeg geld in het laatje moet worden gebracht om het kroost later te laten studeren. De mannen en vrouwen die ’s avonds vermoeid thuiskomen en zich -te- laat realiseren dat ze vanavond nog de knutselwerken van de kinderen moeten bekijken op de basisschool. De mannen en vrouwen die elke week weer een kapitaal bij de pomp mogen betalen om hun tank te vullen.

De traditionele arbeider bestaat niet meer. Friedrich Engels omschreef het proletariaat als “de klasse in een kapitalistische, industriële maatschappij "die uitsluitend van haar arbeid leeft en niet van de winst van een of ander kapitaal, die klasse, waarvan het wel en wee, waarvan leven en dood afhankelijk zijn van de goede en slechte tijden in het bedrijfsleven, met één woord, van de schommelingen van de concurrentie”.

Wij, de Arbeiders, trachten niet tot de sociaal zwakkeren in de samenleving te behoren. Wij proberen, en sommigen met kunst en vliegwerk, er wat van te maken. De economie draaiende te houden. Te consumeren. Daarvoor werken wij en betalen wij belasting. En wanneer je succesvol bent, dan zelfs nog wat meer. Want links in het algemeen en de PvdA in het bijzonder hebben het niet zo op succesvolle arbeiders. Uiteraard moet er wel genoeg aan belastingen worden binnengebracht om de groep van 10 ‘kwaliteitspresentatoren uit de staatsruif te laten foerageren, de subsidie op kunst te kunnen ophoesten en het btw-tarief op cultuur laag te houden. De belasting toegevoegde waarde op arbeid kunnen deze gaten mooi compenseren.

Juist deze groep arbeiders lijkt te zijn uitgekeken bij de linkerkant van het politieke spectrum. Hoe dat komt lijkt mij een mooie vraag voor Diederik Samsom, Hoofdarbeider en Hardwerker van de PvdA. Maar op deze heugelijke dag lekker vrij.

Tot 12 september!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten