woensdag 2 mei 2012

CDA heeft draaien tot kunst verheven


Dat het CDA langzaam bezig is als een waxinelichtje uit te waaien weten we. We weten ook dat de christendemocraten er bijzonder weinig aan doen dit te voorkomen. En wellicht het meest schrijnend is dat dé CDA’ers die de partij weer enigszins kunnen redden het professioneel laten afweten.

Jan Kees de Jager en Camiel Eurlings zijn jonge, ambitieuze CDA’ers met de nodige successen achter hun naam. En uitgerekend zij hebben geen behoefte de leidershamer op te pakken. Het zegt veel over de toestand waarin het CDA zich bevindt.

Update 13.53 uur - Audio fragment

Zo’n anderhalf jaar geleden was er met de VVD en PVV een kleine meerderheid om een coalitie te vormen. Om enerzijds de CDA achterban tevreden te houden en anderzijds de PVV te vrijwaren van het leveren van bewindslieden werd een gedoogconstructie in elkaar geknutseld. Hoe dat is afgelopen weten we allemaal.

Koppejan en Ferrier waren de dissidenten. En zijn dat nog steeds. Net zolang tot het CDA is waar het volgens hen behoort te zijn. De linkse, noem het progressief, tak heeft volgens de twee de toekomst.

Volgens de kiezer niet. Afgelopen maandagavond zagen we Bart Jan Spruyt in Nieuwsuur, met een haarscherpe analyse over de periode (post) Fortuyn. Nog altijd wakkert in Nederland de behoefte aan politici als Wilders. Natuurlijk wel onder de voorwaarde van een degelijke partijstructuur, bekwame parlementariërs en een stabiele samenstelling van mogelijke ministers en staatssecretarissen.

In de Nederlandse politiek ligt nog een groot onontgonnen gebied. Het gebied van Spruyt en Livestro. Een groot stuk braakliggend rechts-conservatief gebied. Met enkele van haar traditionele opvattingen zou het CDA daarvan kunnen profiteren.

In plaats van een poging te wagen verliest het CDA zichzelf wederom in oude en domme fouten die door de kiezer niet worden gewaardeerd. Niet alleen omdat tientallen vertegenwoordigde zetels in de Tweede Kamer het grondig met het CDA oneens zijn, maar ook omdat de partij wel heel opzichtig draait en kronkelt.

Zo was het boerkaverbod in de gedoogconstructie nog ‘een zegen voor het land’, aldus Liesbeth Spies. Nu is het waardeloos. Het CDA heeft draaien toch een kunst verheven.

Het CDA is van de partij met traditionele opvattingen verworden tot een zoekende in de woestijn. Of ze het ooit gaan vinden? Ik betwijfel het.

Binnenkort meer over het conservatisme in Nederland.


Luister hier naar de lovende woorden van Spies over introductie boerkaverbod

Geen opmerkingen:

Een reactie posten