maandag 30 april 2012

Vrouwe Justitia zoekt allochtonen

De Universiteit Leiden biedt 8 studenten de mogelijkheid om de rechtbank van Den Haag van binnenuit te leren kennen. Je kunt je inschrijven voor een masterclass. Een dagje meelopen met een rechter, de volgende dag mag je achter de stafjurist aansjokken en als je heel veel mazzel hebt mag je ook het raadkameren (ik raadkamer, wij raadkameren) bijwonen.

In acht dagen, verdeeld over 4 weken, kun je alles te weten komen over de trias politica. En dan natuurlijk een focus op de uitvoerende macht. Een kijkje in de keuken dus. Hartstikke interessant, om te zien wanneer rechters in gewetensnood komen zodra er in Nederland zwaardere straffen worden uitgedeeld.



Je kunt kennis maken met rechters die etentjes organiseren om getuigen te beïnvloeden. Je mag lekker snuffelen bij de afdeling verloren voorwerpen, waar USB-sticks liggen die door officieren van Justitie onderweg zijn verloren en dossiers die op weg naar huis van de bagagedrager zijn gevallen.

Best de moeite waard, om tijdens je studie een weekje praktijkervaring op te doen. Samen met de commissie Masterclass (tot grote spijt van de Uni volledig bestaand uit geboren en getogen kaaskoppen) mag je ook nog de feestelijke opening en afsluiting van de masterclass bijwonen. Handje schudden met decaan mr. R. Lawson (haha, leuke naam), glaasje drinken met meester Bakker en een vorkje prikken met de portefeuillehouder .

Natuurlijk is het niet helemaal vrijblijvend, er wordt wel van je verwacht een kekke presentatie te houden, waarin je in 10 minuutjes je ervaringen deelt met de groep.

Kortom, de ultieme ervaring voor studenten Rechten om een keertje uit die stoffige collegezalen te komen en in de Hofstad te kijken hoe het er in Nederland echt aan toe gaat.

Er is slechts één klein verzoekje van mevrouw Kluit. Als u autochtoon bent, kunt u beter niet reageren. Etnische diversiteit, dat is wat ze zoeken.

Enige tijd geleden was er veel ophef over de Edense basisschool De Zuiderpoort. Die wilde na 2013 nog maar mondjesmaat allochtone leerlingen toelaten, voor een betere afspiegeling van de maatschappij. Toen dreigde de onderwijsinspectie onmiddellijk in te grijpen. Ook minister Van Bijsterveldt vond het plan discriminerend.

Ben benieuwd of ook deze keer de minister ingrijpt.

http://www.law.leidenuniv.nl/studenten/nieuws-2011/masterclass-bij-de-haagse-rechtbank.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten